Dijital pazarlama ve sosyal medyanın yükselişi: Corona tüketicileri interaktif video yayınlarına yönlendirdi

dijital-donusum-nedir-ne-degildir

Günümüzde dijital pazarlama ve sosyal medya kanalları çeşitlendi ve farklı kanallardaki kullanıcılar birbirleriyle etkileşime girdi. Bu etkileşim sonucunda bu kanallar ciddi anlamda büyümeye başlamış ve şirketler stratejilerini yenileyerek dijital ve sosyal medya kanallarına yatırım yapmaya başlamışlardır. Şirketler tüketicilere ulaşmak istiyor ve bütçelerini eskisi gibi boşa harcamak istemiyor. Etkin bütçe yönetimini hedefleyen şirketler, stratejilerini dijital pazarlama ve sosyal medya üzerinde oluşturmaya doğru ilerliyor.

Son 5 yıldır şirketler sosyal medyanın ve dijital pazarlamanın önemini anlamış ve bu mecralarda reklam vermeye başlamışlardır. Dijital kanallarda reklamı yapılan kanallar sırasıyla; Google Adwords, Facebook ve Instagram reklamları ve video arama reklamları gibi dijital kanallar. Bu kanallar yükselip önem kazandıktan sonra; Instagram, TikTok ve Snapchat gibi kanallarda günlük hayatlarını paylaşan influencerlar ortaya çıktı. Bu influencerlar, yaşam tarzlarını dijital kanallarla paylaşarak ve takipçilerini artırarak son zamanlarda çok önemli hale geldi.

Şirketler, dijital ve sosyal medyada öne çıkan, takipçi sayısı birçok markayı aşan influencerlarla çalışmak üzere anlaşmalar yaptı ve bu influencerlar aracılığıyla ürünlerini tüketicilerle buluşturmaya başladılar. Son zamanlardaki korona virüsü salgını belki de influencer’ların önemini azaltmaya başladı ve video streaming kullanıcılarını yani video live TV ve online video yayıncılarını önemli hale getirdi. Bu durumun en önemli nedeni, eskiden sadece influencerlar yoğun yayın yaparken, şimdilerde herkes kendi yayınını yapmaya başladı.

Aslında, özellikle son zamanlarda Instagram’da influencer sayısı hızla artmaya başladı ve burada çok fazla arz vardı. Ayrıca TikTok gibi platformların ortaya çıkması ve kullanıcıların bu platformlara yüklenmesi ile influencer sayısı hızla arttı. Şirket sayısındaki artış şirketlerin de kafasını karıştırdı ve şirketlerin stratejilerini buna göre güncellemeleri gerekiyor. Özellikle ülkemizde çeşitli TV kanallarında yer alamaması nedeniyle birçok gazeteci YouTube kanallarında online olarak yayın yaparak haber yayınlamaya başladı.

Korona virüsünün tüm dünyaya yayılması ve Zoom gibi platformların öne çıkması, insanların video akışı ve görüntülü toplantı platformlarına alışmasıyla bu platformlar çok önemli hale geldi. YouTube gibi medyalar canlı yayınlar, toplantılar ve bilgi alışverişi için çok önemlidir ve bu kanalların önemi gelecekte daha da artacaktır. Firmalar kesinlikle kendi kanallarını kurmalı ve sosyal medyada varlıklarını sürdürmelidir. Dijital mecralarda yer almak ve dijital strateji oluşturmak çok önemlidir ve bu noktada en önemli strateji içerik oluşturmaktır. Kaliteli içerik sosyal medyada çok önemlidir ve şirketinizin marka imajı için içerik kalitesine çok dikkat etmelisiniz.

bir yorum bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.